Ilmalämpöpumput

Ilmalämpöpumpulla on monia etuja. ILP:n avulla voidaan lämmittää edullisesti ja samalla kierrättää huoneilmaa tasaisemman lämpötilan ja kosteuden saavuttamiseksi. Kesäaikaan samalla laitteella voidaan myös viilentää huoneisto mukavaan lämpötilaan. Ilmalämpöpumpun sisäyksiöissä on suodattimet, jotka puhdistavat ilmaa laitteen toimiessa.

Lämpöpumppu on periaatteena varsin yksinkertainen laite. Ulko- ja sisäyksikön välissä kulkee ns. kylmäaine, joka ulkoyksiköltä tullessaan on kaasuna. Kompressori paineistaa aineen kuumaksi höyryksi ennen saapumista sisäyksikön lauhduttimelle, jossa kylmäaineesta vapautuu lämpöä lauhduttimen läpi virtaavaan ilmaan. Samalla aine muuttuu nesteeksi, joka johdetaan paisuntaventtiilille, jossa paine alenee. Kylmäaine on jälleen kylmää saapuessaan ulkoyksikön höyrystimeen, jossa lämpöenergia siirtyy ulkoilmasta kylmäaineeseen. 

ilmalämpöpumput-2
Lämpöpumppua ei voida kuitenkaan asentaa kiinteistön ainoaksi lämmityslaitteeksi, sillä lämmitysteho ei kovemmilla pakkasilla enää riitä. Markkinoilla on saatavilla erilaisia lämmitysratkaisuja lämpöpumppujen osalta. Sisäyksiköitä voidaan asentaa kattoon, seiniin ja lattiaan. Niitä voidaan jopa yhdistellä käyttökohteen tarpeen mukaan yhteen ulkoyksikköön. Saneerauskohteissa seinäasenteinen on yleisin ja helpoin ratkaisu.
ilmalämpöpumput-1